Skolā svin Meteņus

Meteņi, dažkārt saukti arī par Meteņdienu, ir vieni no latviešu gadskārtu svētkiem, kas ir nosacīts viduspunkts starp Ziemassvētkiem un Lieldienām jeb ziemas un pavasara saulgriežiem, kas iezīmē ziemas beigas un pavasara tuvošanos, līdz ar to Meteņus var dēvēt arī par pavasara gaidīšanas svētkiem. Ikšķiles Brīvā skola dzīvo saskaņā ar Saules kalendāru un mēs svinam latviešu svinamās gadskārtas. Šogad – visi kopā!

Skolotājas ievērojot Meteņu dienas tradīcijas, bija pārģērbušās par vīriešiem, tāpēc visiem bija liela smiešanās, kad skolas pagalmā ieradās Alvīns, Ilmārs un Guntis. Atceries, stāstījām, ka  Meteņi ir pēdējā reize, kad senie ļaudis pārģērbās , pēc Meteņiem sākas pavasaris un tad budēļos vairs neiet. Maskas ir tās pašas tradicionālās – čigāns, dzērve, lācis, āzis, nabags, žīds, sievietes pārģērbjas par vīriešiem un vīrieši par sievietēm, drēbes velk ačgārni.

Meteņu svinības sākās ar kopīgām dziesmām , rotaļām un dejām skolas pagalmā. Metenis nozīmē  atjaunoties un iegūt jaunu spēku pavasarim, tāpēc kopējais pasākums  bija skaļš, jautri, visi  lēkāja, trokšņoja, dziedāja un dancoja.

Īsta jautrība bērniem bija izbaudot senu Meteņu tradīciju – proti bērnu celšana pāri sētai. Lielo saimju skolēni cēla  bērnus pāri skolas sētai. Senos laikos bērnus meta pāri sētai sniega kupenās, lai ganos negulētu.

Neiztikām arī bez konfekšu ķeršanas un ēšanas. Meteņus uzskata par bērnu svētkiem, tāpēc runā, ka pati Laima vai Metenis šajā dienā metot dāvanas mazajiem rokās. Konfekšu bēršana bērnu pulciņā ir sena tradīcija, lai tie priecīgi lasa. Mums konfektes meta Ilmārs no jumta un visi priecīgi tās ķēra un ēda.

Pēc kārtīgām svinībām saimes devās pusdienās- ēda skābeņu zupu, rīsus ar dārzeņiem un skolas pavārītes Lienes cepto maizīti.

 Ja bērni priecīgi šajā dienā, tad izdosies arī viss gads līdz nākamajiem Meteņiem. Tā arī būs.

Skaties foto pielikumā.Video te https://www.youtube.com/watch?v=o3luZmw5ax8

Meteņu ģenerālmēģinājums
Daba mostas

 #LaimīgiBērniMācāsLabāk#Meteņi#BrīvāSkola #Ekoskolas