Ceļojums pasaules mākslinieku pasaulē

Ceļojums pasaules mākslinieku pasaulē ir viens no skolotājas Zanes Raičenokas-Raišonokas mākslas stundu projektiem Ikšķiles Brīvajā skolā.

Viens no klasiskās mākslas mācību pamatiem un patiesajiem paņēmieniem ir kopēt veco meistaru darbus. Zīmējums ir veids, kā redzēt. Var daudz ko iemācīties, kopējot māksliniekus, kurus jūs apbrīnojat. 

Šim projektam skolotāja Zane ir izvēlējusies trīs slavenus, bet stila ziņā atšķirīgus māksliniekus – Pablo Pikaso, Salvadors Dalī un Pits Mondrians.

Pikaso ir viens no spilgtākajiem kubisma stila māksliniekiem. Kubisti mēģināja paust par pasauli kādu patiesību, šim nolūkam izmantodami tīši smagnēju, nepierastu valodu. Kubisti gleznās vienkāršoja ķermeņu un priekšmetu aprises, darot tos līdzīgus ģeometriskām figūrām un to kombinācijām. Kopēt Pikaso pirmajā brīdī neliekas sarežģīts uzdevums, jo mākslinieka darbi brīžiem liekas bērnišķīgi un naivi. Bet tas ir tikai pirmais iespaids, jo patiesībā tas ir izaicinājums integrēt ģeometriskās figūras dažādās formās, veidojot cilvēku portretus.

Kas ir īpašs sirreālistam Salvadoram Dalī? Ko bērni var iemācīties, kopējot Dalī darbus? Tā ir lieliska iespēja attīstīt savu fantāziju, atrauties no realitātes un izpausties, nebaidoties par to, ka kāds tevi nesapratīs. Būt savādākam un nebaidīties, to mēs varam iemācīties no Dalī.

Un, visbeidzot, neoplasticisma stila pārstāvis Mondrians. Te nu nepieciešama pacietība un precizitāte, jo citādāk nav iespējams imitēt šī mākslinieka darbus, tikai trīs krāsas – zils, sarkans un dzeltens. Tikai stingras, precīzas, akurātas līnijas. Mondrians disciplinē un sakārto prātu un ķermeni.

Mākslinieku gleznas parāda, ka krāsu un formu spēles ir daudzveidīgas, tajās netrūkst nianšu. To arī Zanes audzēkņi cenšas atdarināt, un viņiem izdodas tiešām ļoti labi. 

Zanes iecere ir pavasarī skolā izveidot izstādi. Cerēsim, ka tas mums visiem kopā arī izdosies!

#BrīvaSkola #LaimīgiBērniMācāsLabāk