Mums ir jauns kolēģis – pavārs Dāvis Ludzenieks

Mums ir jauns kolēģis – pavārs Dāvis Ludzenieks. Sastapām Dāvi skolas virtuvē, gatavojot krājumus ziemai. Uzaicinājām uz nelielu sarunu.

Dāvi, pastāsti mums, kā Tu nonāci Ikšķiles Brīvajā Skolā?

Man jau sen gribējās tikt prom no Rīgas. Strādāt skolā likās perfekts darba piedāvājums. Te nu es esmu.

Kāda ir Tava pieredze pavāra darbā? Kur Tu esi apguvis pavāra mākslu?

Skola: Smiltenes Tehnikums.

Izglītība: vidējā profesionālā.

Profesija: ēdināšanas pakalpojumu speciālists.

Esmu pavārs ar 10+ gadu pieredzi ēdināšanā. Pusi no šī laika esmu pilnveidojis savas zināšanas tieši augu valsts virtuvē. Esmu strādīgs un pieradis pie lielas slodzes. Protu gatavot sabalansētu, gardu, vegānisku un veģetāru maltīti. Ļoti patīk iepriecināt caur ēdienu un pārsteigt ar ko īpašu, tas arī ir iemesls, kapēc es vispār esmu pavārs. Es izprotu cilvēku vēlmes un protu uzklausīt viedokļus. Man patīk radoši izpausties un ļaut idejām vaļu.

Par ko Tu gribēji kļūt bērnībā?

Bērnībā gribēju kļūt par dziedātāju. Iespējams dzirdēsiet mani uzdziedam virtuvē.

Ko Tev pašam patīk gatavot un kāds ir Tavs mīļākais ēdiens?

Laikam man vairāk patīk eksperimentēt ar garšām. Piemēram, sēnes pagatavot ar zivs garšu. Vēl man pie sirds iet rīsu ēdieni, plovi, rissoto, paeljas. Man ļoti garšo pelēkie zirņi, bet tos gan ēdu tikai ZIemassvētkos. Pēdējā laikā patīk Āzijas virtuve, eksperimentēju ar ēdiena asumu.

Pastāsti dažos vārdos par savām iecerēm virtuvē? Vai esi paredzējis kādas pārmaiņas?

Bērni ir jau pieraduši pie pašreizējā skolas ēdiena, tāpēc pārmaiņas veikšu palēnām, jo pašam vēl jāpierod pie skolas sistēmas un pārējiem jāpierod pie manis. Man bieži ir spontānas idejas, ko ne reti arī cenšos īstenot.

Ko Tu iesaki mūsu skolas bērniem ēst brokastīs?

Brokastīs iesaku ēst uzturvērtībām bagātu ēdienu, piemēram, kādu putru ar banāniem, ogām, zemesriekstu sviestu un ievārijumu.

Kas Tevi iedvesmo? Kas Tu esi ārpus skolas?

Ārpus darba esmu ģimenes cilvēks, kopā ar topošo sievu audzinām mazu dēliņu – tā arī paiet mans brīvais laiks. Pēc darba maz interesējos par pavāru lietām un maz gatavoju, jo parasti no tā gribas atslēgties. Mani iedvesmo dzīves gudri cilvēki, kas var daudz pastāstīt gan par dažādiem knifiņiem gatavošanas mākslā, gan par dzīvi kā tādu.

Kas Tev patīk mūsu skolā?

Ikšķiles Brīvajā skolā man patīk lauku piesitiens, miera ostas sajūta un miers, vismaz virtuvē ir miers.

Tavs ieteikums, novēlejums skolas kolēģiem, un bērniem.

Novēlu visiem vienmēr būt paēdušiem, tas liks mazāk stresot, jo stress neko labu dzīvē nedos.

Iesaki kādu veselīga ēdiena recepti.

Turku zirņu olu omlete

Turku zirņu olas maisījumu pagatavo no turku zirņiem, jāpievieno raugu pārslas, paprikas maisījums un olu sāls (Kala Namak sāls).

Uz ieeļotas pannas liek cepties sagrieztus dārzeņus – papriku, brokoļus, marinētus guŗķus, tomātus, cukini, kad dārzeņi apcepušies pievieno turku zirņu miltu olas maisījumu. Enerģiski maisa līdz omlete ir gatava.

Paldies par sarunu. Lai top.

.#BrīvaSkola#LaimīgiBērniMācāsLabāk