Rubrikā “Mūsu Lepnums”- Melānija Viša

Šodien pie mums viesos Melānija Viša – Ikšķiles Brīvajā skolā mācījās no 2011. līdz 2017. gadam.

Lūk, kādas viņai ir atmiņas par skolas laiku.

-Viena no spilgtākajām un arī siltākajam atmiņām ir, kā katru rītu, ieejot skolā, es visiem cilvēkiem, kurus satiku, teicu “labrīt”. Nebija atšķirība, vai tas ir klases biedrs, skolotājs, vecāks vai pavārs. Un tas man tiešām ļoti patika. Šobrīd, ejot lielākā skolā, tas vienkārši nav iespējams. Vēl es spilgti atceros, ka skolā svinējām vairākus seno latviešu svētkus, piemēram, Mārtiņdienu, Ūsiņus, Miķeļus, Ziemassvētkus, Vasaras svētkus un daudzus citus. Atceros, kā skolā vienmēr gatavojāmies šiem svētkiem. Kad gāju skolā, man ļoti patika latviešu valoda ar skolotāju Inesi Krūmiņu, dabaszinības un sports ar skolotāju Benitu Zaretoku un vizuālā māksla ar skolotāju Agnesi Kļavi (bet, godīgi sakot, man patika visas stundas skolā, jo tās visas bija interesanti mācīties, bieži gājām ārā). Pēc 6. klases es aizgāju mācīties uz Ikšķiles vidusskolu. Atšķirības es īsti nejutu, man vienkārši bija jāiepazīstas ar daudz jauniem cilvēkiem, jo, atnākot uz šo skolu, es klasē īsti nevienu nepazinu.

Melānij, Ir dzirdēts, ka cilvēki uzskata, ka bērni, kuri mācījušies alternatīvajās skolās, nav spējīgi iegūt labu izglītību, iestāties labās vidusskolās un augstskolās. Kādas ir Tavas domas par šo?


-Es noteikti nepiekrītu šim uzskatam, mēs skolā mācījāmies to pašu, tikai reizēm mēs to apguvām citādākā veidā. Piemēram, dabaszinības stundās mēs bieži gājām ārā pētīt dabu, nevis sēdējām tikai skolas solā un klausījāmies, ko stāsta skolotājs, bet arī paši ieguvām savu pieredzi un priekšstatu par lietām. Un es domāju, ka, šādi mācoties, mēs pat iemācāmies labāk, jo mums ir sava pieredze, ko vēlāk dzīvē varam izmantot, jo esam tam paši izgājuši cauri, ne tikai dzirdējuši, kā tas ir…

Kas Tu esi šobrīd, ar ko Tu nodarbojies un kādi ir Tavi plāni?


-Šobrīd esmu skolniece, mācos skolā un ārpus skolas spēlēju volejbolu, mācos krievu un angļu valodu. Plānu šobrīd man īsti nav, redzēs, kur dzīve aizvedīs.

Kas, tavuprāt, ir galvenais, ko iemācās bērni Ikšķiles Brīvajā skolā?

-Ļoti, ļoti daudz ko. Mēs iemācāmies socializēties ar citiem bērniem, mēs iemācāmies lietas vērot no cita skatu punkta jeb “outside the box”, kas, man šķiet, ir ļoti svarīgi, jo, domāju, tas dzīvē noderēs.

Tavs ieteikums bērniem, kuri šobrīd mācās mūsu skolā?


-Izbaudiet āra pauzes, arī novembrī, kad tas laiks nav tas skaistākais. Veidojiet sev ciešu draugu loku, jo tie draugi paliks ilgi, un izbaudāt sākumskolu, kamēr jums nav kvadrātsaknes un citi brīnumi. 

Paldies, par sarunu.

#BrīvāSkola #LaimīgiBerniMācāsLabāk