Rubrikā “Mūsu Lepnums”- Nilū Lūsēna

Hei, hei, turpinām apkopot skolas atmiņu stāstus! Šodien “Zem lupas” Nilū Lūsēna, viena no pirmajām mūsu skolas absolventēm, kura Ikšķiles Brīvajā skolā sāka mācīties 2011. gadā, kad viņai bija seši gadi, un turpināju mācības līdz 2016. gadam.

“Man no Brīvās skolas ir tik daudzas skaistas atmiņas! Visspilgtāk es atceros āra pauzes un to, cik daudz mēs laiku pavadījām ārā, neskatoties uz to, kāds bija gadalaiks vai laikapstākļi. Tas bija mans mīļākais dienas laiks, un to es gaidīju ar nepacietību. Āra pauzes mums deva lielisku iespēju socializēties un jautri pavadīt laiku ar skolasbiedriem un draugiem, kā arī iemīlēt un iepazīt dabu un mūsu apkārtni.

Vēl man atmiņā ir palikuši svētki un tradīcijas, ko mēs Brīvajā skolā svinējām. Visvairāk man patika Mārtiņdiena, kad skolā bija liela rosība un notika Mārtiņdienas tirdziņš. Arī Ziemassvētki, kad mēs iestudējām dažādus priekšnesumus un ludziņas.

Viens no maniem mīļākajiem priekšmetiem bija sports pie skolotājas Benitas Zaretokas. Vēl ar prieku mācījos mākslu pie Agneses Kļaves un latviešu valodu un literatūru pie Ilzes Sēkliņas.

Pēc piektās klases es turpināju mācības Ogres Valsts ģimnāzijā, kur es absolvēju devīto klasi. Vislielāko atšķirību jutu tajā, ka klasē bija apmēram divreiz vairāk cilvēku, un bija pierasts, ka visi bija pazīstami. Taču nejutos tā, ka es neiederētos jaunajā skolā, un lielu atšķirību cilvēkos nejutu. Man nebija problēmu iejusties un sadraudzēties ar saviem jaunajiem klases biedriem.”

Ir dzirdēts, ka cilvēki uzskata, ka bērni, kuri mācījušies alternatīvajās skolās nav spējīgi iegūt labu izglītību, iestāties labās vidusskolās un augstskolās, kādas ir Tavas domas par šo?

“Manuprāt, tas, ka alternatīvajās skolās nav iespējams iegūt labu izglītību, nav patiesība. Es uzskatu, ka tas ir atkarīgs no cilvēka un tā, cik mērķtiecīgs un apzinīgs viņš pats ir. Ikšķiles Brīvā skola man sniedza visas nepieciešamās pamata zināšanas un veidoja mani par tādu personību, kāda es esmu šobrīd. Man vienmēr ir bijušas labas sekmes un skolā esmu ļoti labi tikusi galā ar uzstādītajām prasībām, un sasniegusi augstākos rezultātus. Šobrīd es esmu izvēlējusies mācīties tālmācības skolā un uzstādījusi sev par mērķi pabeigt divas mācību klases vienā gadā. Janvārī esmu sākusi mācīties 11. klasē un gatavojos to maijā pabeigt. Šī iespēja man ļauj vairāk fokusēties uz konkrētām lietām, kas man interesē, apvienot mācības ar ceļošanu un veltīt vairāk laiku darot to, kas man patīk. Pašlaik vēl neesmu izlēmusi, kāds būs mans nākamais solis izglītībā.

Brīvajā skolā es iepazinos ar daudziem brīnišķīgiem cilvēkiem. Ar vairākiem man ir labs kontakts, un vienmēr ir liels prieks viņus satikt. Tiešām, viena no lietām, par ko es varu pateikties Brīvajai skolai, ir draudzības, kuras es tajā ieguvu. Visciešākā draudzība man izveidojās ar Emīliju Strazdiņu un Melāniju Višu. Nu jau pazīstu viņas apmēram 10 gadus un man ir liels prieks, ka mūsu draudzība uzsākās tieši Brīvajā skolā. Pašlaik Emīlija ir apmaiņas programmā Francijā un Melānija mācās Ikšķiles vidusskolā.”

Kas ir galvenais, ko iemācās bērni Ikšķiles Brīvajā skolā?

“Manuprāt, vislielākais ieguvums ir tas, ka mācības ir radošs process. Katrs skolotājs padara savas mācību stundas interesantas un īpašas, kas iemāca bērniem mācīties ar prieku un aizrautību. Bērni arī iemācās nekautrēties izteikt savu viedokli, iemīlēt dabu un izprast latviskās tradīcijas un to nozīmi.  Es iesaku izbaudīt šo laiku un pieredzi, jo tāda ir dota tikai viena. Laiks Ikšķiles Brīvajā skolā ir dots tikai nedaudz un, ja arī pašlaik tā nešķiet, tad nākotnē noteikti varēs atskatīties un atcerēties, cik interesantas un aizraujošas bija mācības un ikdiena Ikšķiles Brīvajā skolā.”

#BrīvaSkola #LaimīgiBerniMācāsLabāk