Meteņu dienas svinības

Meteņi, dažkārt saukti arī par Meteņdienu, ir vieni no latviešu gadskārtu svētkiem, kas ir nosacīts viduspunkts starp Ziemassvētkiem un Lieldienām jeb ziemas un pavasara saulgriežiem, kas iezīmē ziemas beigas un pavasara tuvošanos, līdz ar to Meteņus var dēvēt arī par pavasara gaidīšanas svētkiem. Ikšķiles Brīvā skola dzīvo saskaņā ar Saules kalendāru un mēs svinam latviešu svinamās gadskārtas. Meteņi mūsu skolā tika svinēti 9. februārī.

Pirmsskolas skolotājas ievērojot Meteņu dienas tradīcijas, bija pārģērbušās par vīriešiem, tāpēc visiem bija liela smiešanās. Meteņu svinības sākās ar kopīgu rīta dziesmu skolas pagalmā. Lielīties ir slikti, bet Meteņos to var darīt, jo tā var piesaukt lietas par kurām lielās. Bērni rīta aplī kārtīgi izlielījās.

Īsta jautrība bērniem bija izbaudot senu Meteņu tradīciju – proti bērnu celšana pāri sētai. Mūzikas skolotāja Dārta uz vijoles spēlēja jautru Meteņdienas melodiju un skolotājas cēla savus bērnus pāri skolas sētai.

Tam sekoja lielais gājiens apkārt skolas teritorijai. Ābeļdārzā visi kopā uzdziedājām “Ziņģi-briņģi” ar deju soli un instrumentiem.Bērni gāja Meteņu rotaļās. Gribi zināt, kuras ir populārākās Meteņu rotaļas? 2 jautrākās ir “Saimeniece”, visi bērni sastājas aplī, viens vidū, kas vidū tas ieskandina starp diviem bērniem, tie griežas elkoņos, puiši nāk pēc meitām – meitas nostājas vienā rindā, puiši pretī otrā rindā, pēc 3. nāciena puiši uzlūdz meitas, visi griežas elkoņos.

Neiztikām arī bez baranku ēšanas. Baranku ēšana bija bez roku izmantošanas, barankas pirms tam jāsaver uz striķa. Zini, kas ir Meteņu mieziens? Tā ir jautra tradīcija, kad no jumta saimes ļaudīm met virsū sniegu. Pēc kārtīgām svinībām saime devās pusdienās.Pēc diendusas skolas pagalmā tika kurināts ugunskurs, bērni pulcējās ap uguni, dzēra tēju un gaidīja mammas un tētus.

Skaties foto pielikumā. #LaimīgiBērniMācāsLabāk#Meteņi#BrīvāSkola

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *