Ekspedīcija “Meklējam Ziemassvētku egli”un dāvanas meža draugiem

Šis rīts Ikšķiles Brīvās skolas 1. un 2. saimju audzēkņiem sākās ar ekspedīciju “Meklējam Ziemassvētku egli Zilajos kalnos.” Pēdējos gadus mūsu sabiedrībā ir ienākusi jauna tradīcija, cilvēki dodas Ziemassvētku eglītes rotāt mežos. Šādi gan necērtot eglīti, gan arī domājot par meža zvēriem.

Skolotāja Liena pastāstīja bērniem, ka vislabāk sameklēt eglīti dziļāk mežā vai nomaļā vietā, nevis ceļa malā, kur garām iet cilvēki. Bērni bija paņēmuši līdzi dārzeņus – burkānus, kāpostus, ābolus, kā arī garšīgas graudu bumbas putniem. Daudzi mēģina atnestos našķus iekārt eglītēs, taču meža zvēri nav raduši ziemā ēst no tik augstiem plauktiem: garausis arī fiziski nespēs aizsniegt eglē iekārtu burkānu cilvēka acu augstumā. Skolotāja mācīja bērniem, ka vislabāk atnestos kārumus izbērt uz zemes.

Ekspedīcija uz mežu sākās ar kārtīgu rīta izvingrošanos un rīta dziesmu dziedāšanu. Pa ceļam bērniem skolotāja Ilze pastāstīja par to, ka Ziemassvētki un ziemas saulgrieži ir 2 atšķirīgi svētki. Ziemassvētkos ir eglītes pušķošana, galda klāšana, svecītes un dzejoļu skaitīšana. Ziemassvētki ir skaists sajūtu un pārdomu laiks. Savukārt, senie latvieši svinēja ziemas saulgriežus, kad saimes vēla bluķus, uzkopa mājas, taisīja puzurus, gāja ķekatās, rotaļās, dziedāja dziesmas un zīlēja. Tas viss, lai saulei palīdzētu uzsākt kāpienu kalnā un tā nestu mums aizvien vairāk gaismas.


Pēc garas pastaigas pa Zilajiem kalniem, galvenā svētku egle bija atrasta un ekspedīcijas dalībnieki pie tās no dārzeņiem izveidoja dzīvniekiem garšīgas mandalas.


Piektdien skolā liecību izsniegšana, par to jau lasi drīzumā.

#LaimīgiBērniMācāsLabāk #BrīvāSkola #Ziemassvētki

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *