Lāčplēša dienas atzīmēšana

Kas Tev ir Latvija? Vai Tu zini, kāpēc 11. novembrī mēs atzīmējam Lāčplēša dienu? Sākot ar 11. novembri līdz Latvijas dzimšanas dienai, Ikšķiles Brīvajā skolā ir laiks, kad mēs visi kopā izzinām Latvijas valsts dzimšanas vēsturi un godinām Latvijas varoņus.

Lāčplēša dienas rīts Ikšķiles Brīvās skolas pagalmā sākās ar kopīga skolas ugunskura aizdedzināšanu un patriotisku dziesmu dziedāšanu. Skolotāja Inese Krūmiņa pirmsskolas, 3. un 4. saimes audzēkņiem pastāstīja par Lāčplēša dienas nozīmi.

Ir pagājis 101 gads kopš izšķirošās uzvaras pār Bermonta karaspēku 1919. gada 11. novembrī. Kāpēc šo dienu mēs saucam par Lāčplēša dienu? K. Skalbe latviešu karavīru cīņu pret 4 reizes lielāko vāciešu armiju simboliski salīdzināja ar eposā “Lāčplēsis” aprakstīto, ar Daugavas krastos notikušo Lāčplēša cīņu ar Melno bruņinieku. Iedvesmojoties no šiem Skalbes vārdiem, arī radies šis atceres dienas nosaukums.

1.un 2. saime 11. novembrī gāja Lāčplēša dienas pārgājienā uz mežu. Skolēni mācījās iet ierindā, soļot un maskēties mežā. Saimes kurināja savu svētku ugunskuru un dziedāja dziesmas. Ciemos bija atnācis 1. saimes audzēkņa Gustava tētis, kurš ir Latvijas armijas kareivis. Viņš pastāstīja par to, kādam ir jābūt mūsdienu dzimtenes aizstāvim un par kareivja ikdienu.  Bērni izmēģināja arī to, kā tas ir gulēt guļammaisā un pančo un būt gataviem trauksmes laikā zibenīgi reaģēt.

Varoņu nedēļas ietvaros, skolas bērni skatījās filmas un prezentācijas par Lāčplēša dienu un sprieda, kādas īpašības piemīt varoņiem, mēģinot noķert vēstures notikumu sajūtu.

Mēs mīlam Latviju ne vien ar prātu, bet arī ar sirdi. Godinām Latviju un tās varoņus. Patiesi un godam sagaidīsim Latvijas dzimšanas dienu.

#BrīvāSkola #LaimīgiBērniMācāsLabāk #Lacplesadiena

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *