Meža dienas Zilajos kalnos

Trešdienās  Ikšķiles Brīvās skolas 1. un 2. saimes skolēni dodās uz Ogres Zilajiem kalniem.

Parasti mežā tiek pavadīts laiks no agra rīta līdz pusdienām. Pateicoties bērnu vecāku atbalstam, bērni no Ikšķiles Brīvās skolas tiek atvesti uz Ogres Zilajiem kalniem. Bērni mežā  apgūst dažādus mācību priekšmetus – dabaszinības, matemātiku, mākslu, ētiku, un brīvajā laikā ar skolotājām Lienu, Ilzi, Sandru un Ingrīdu  dodas dažādās rotaļās un radošajās aktivitātēs.

Jāpiebilst, ka 2. saimes bērni meža nodarbības apmeklē jau  2. gadu un, kas ir zīmīgi, bērni kļūst spēcīgāki, veselīgāki, vairāk sāk ticēt sev, kļūst izpalīdzīgāki un dzīves viedāki. Bērnu vecāki un skolotāji ir pamanījuši,  kopš bērni ir sākuši apmeklēt Meža dienas, viņi mazāk slimo un sūdzas par neērtībām, viņus nebiedē slikti laika apstākļi. Lietus un aukstums vairs nav šķēršļi, lai dotos savās ikdienas gaitās.

Dabā var iemācīties dzīvot, izturēt, rūpēties par to, par sevi un citiem. Atrodoties dabā bērni redz to, kā egles kalst, kā skudras izmisušas  meklē savu izjaukto pūzni. Viņos rodas līdzjūtība pret dabu, gan arī vienam pret otru. Viss, kas mums apkārt, ir jāsaudzē. Matemātiku var mācīties saskaitot čiekurus. Mūziku var apgūt saklausot putnu dziesmas, bet mākslu – vērojot dabas formas, krāsas un faktūras. Daba ir vislielākā un patiesākā mācību grāmata, un katru reizi bērni izlasa kādu jaunu tās lappusi.

Skolotājam mācot mežā ir jābut radošam. 1. saimes skolotaja Ilze bija nopietni sagatavojusies meža nodarbībai. Dabaszinību stundā bērniem bija  īpašs uzdevums, ņemot talkā palielināmos stiklus un darba lapas tika pētīti koki, proti – egles un priedes. Bērni pētīja ne tikai to, vai koks ir tievs, resns, garšs vai tievs, bet arī vai koks ir vesels, priecīgs un laimīgs. Katrs bērns pētīja savu koku, taisīja mizu nospiedumus, meklēja koka bērnus un kaimiņus. Mazie pētnieki darbu turpinās skolā un veidos grāmatas par kokiem.

Arī makslas skolotāja Zane bija sagatavojusi bērniem neparastu nodarbību. Bērni uz skolotājas sagatavotajām pamatnēm no dabas materiāliem – skujām, lapām, sūnām veidoja meža karaļu un karalieņu kroņus, ar kuriem vēlāk paši rotājās. Neaprakstāms skats pavērās, kad mazie censoņi rotājušies ar kroņiem, saules apmirdzēti, iepozeja fotogrāfam. Bija sajūta, ka atrodamies kādā Annas Brigaderes pasakā par meža mātēm un meža gariem.

2. saime Ogres Zilajos kalnos dzīvo jau 2. gadu un  ir iekārtojusi sev “štābiņu”. Atceries, varbūt esi ko līdzīgu veidojis agrāk savā bērnībā? Te var noslēpties lietus laikā un brīvajā laikā spēlēt spēles. Šajā nedēļā dabaszinībās berniem bija darbošanās grupās, katra grupa pētīja savu diennakts daļu – proti, kas ir nakts, rīts, vakars un diena. Bērni mācījās un atkārtoja arī to, kā strādā kompass. Neizpalika arī sportiskās aktivitātes. Vai esi kādreiz bērnībā spēlējis bultiņas? Bērni sadalās divās grupās, pirmā grupa iet paslēpties, aiz sevis uz zemes zīmējot vai veidojot no dabas materiāliem bultiņas, otra grupa, pēc šīm bultām vēlāk dodas  pirmos meklēt, nonākot pie krusta zimes ir jādodas meklēt uz visām 4  debess pusēm, kamēr atrod spēles pirmās grupas dalībniekus. Aktīva un interesanta rotaļa sportiņa vietā. 

Skolotāja Liena atzīst, ka bērni vienmēr ļoti gaida trešdienas, tikšanos ar mežu. Bērni dabā iemācās meklēt atbildes. Daba norūda raksturu, līdzsvaro domas un kustības. Pasaulē, kura arvien vairāk novērojama ekrānos, būšana dabā ir vērtīgs eliksīrs. Daba ir viedākais bērna skolotājs, ļaujot iemācities dzīves un evolūcijas procesus, daba liek  pamanīt un iegaumēt.

Vai zini to, ka daba trenē visas maņas, tāpēc esi ar dabu, bet mēs sekosim līdz mūsu skolas dabas pētnieku sekmēm. Ieelpo dabu, mācies ar dabu, esi ar to.

#BrīvāSkola #LaimīgiBērniMācasLabāk

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *