Rudens saulgrieži skolā

23. septembrī sagaidījām astronomiskos rudens saulgriežus- brīdi, kad nakts kļūst tikpat gara kā diena. No 23. septembra sākās Apjumību laiks. Mūsdienās mēs šos svētkus mēdzam saucam arī par Miķeļiem un svinam līdz pat 29. septembrim.Šī laika patiesās svinības ir ražas svētki – prieks par novākto, bagātīgo ražu. Vārds “Apjumības” ir senākais šī laika svētku nosaukums, jo izsaka būtību – visai ražai ap šo laiku ir jābūt novāktai, paglabātai zem jumta.

Galvenā svētku sastāvdaļa ir rudens ražas mielasts ar dančiem, rotaļām, mīklām un dziesmām.Apjumību gaidīšana sākās jau no pirmdienas. Skolas un pirmsskolas bērni kopā ar savām audzinātājām un dārznieci Ināru vāca skolas dārzā ražu – kartupeļus, bietes, burkānus un ābolus.

Ceturtdien skolas saimnieks Māris iekurināja lielo saimes ugunskuru. Bērni grieza dārzeņus un kopā ar skolas pavāru Dāvi uz ugunskura tapa Apjumību zupa! 4. saimes bērni rotāja skolas pagalmu ar Jumja zimēm un klāja svinību galdus. Bērni ar skolotājām pulcējās pie ugunskura, dziedāja dziesmas, pateicās vasarai par labo ražu un gāja jautrās rotaļās.

Beidzot arī lielā saimes zupa bija gatava un svētku mielasts varēja sākties. Ražas novākšana vēl turpināsies sestdien, kad skolas talkā pulcēsies vecāki.Ieskats video formātā te https://youtu.be/WkZu10Qlc3w#Ekoskolas#BrivaSkola#Apjumības#LaimīgiBērniMācāsLabāk