Senās uguns nakts ieskaņas skolā

Pagājušās nedēļas nogalē Ikšķiles Brīvās skolas darbinieki kopā ar savām ģimenēm piedalījās Senās ugunis nakts ieskaņas pasākumā. Pasākumu vadīja skolotaji Jānis Atis Krūmiņš un Inese Krūmiņa.

Pirms uguns aizdegšanas viņi klātesošajiem pastāstīja par Senas uguns nakts tradīciju. Ugunskuri krastos tika kurti jau vikingu laikā. Senajos un viduslaikos jūras krastā aizdegtas ugunis izmantoja, lai parādītu jūrniekiem ceļu uz drošu ostu vai piekrasti. Senās uguns atdzīvināšanu aizsāka Somijas Turku apriņķī, kur 1992. gadā dienviddaļas salu arhipelāgā tika aizdegti pirmie ugunskuri. Senās uguns aizdegšanas vakaru sāka saukt par Senās uguns nakti. Mūslaikos Baltijas jūras krastā ugunskuri augusta beigās tiek aizdegti, lai parādītu piejūras tautas vienotību un atgādinātu par mūsu vēsturi un kultūras mantojumu.

Kopš 1992. gada ugunskuri katru gadu tiek aizdegti augusta pēdējās sestdienas vakarā 20.30 pēc Somijas laika. Šai vakarā sakurto ugunskuru ķēde pāri Somijas līcim un Ālandu salām ir aizstiepusies arī uz Zviedriju. Ugunskuri tiek kurti arī Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Polijas, Vācijas un Dānijas piekrastēs, kā arī pie lielākajiem iekšzemes ūdeņiem.

Skolas uguns rituāls tika papildināts ar ziedojumu ugunij. Pēc uguns rituāla pasākuma dalībniekiem bija iespēja piedalīties vēl 1 neaizmirstamā piedzīvojumā – uguns staigāšanā. Ugunsstaigāšana ir fantastiskas emocijas un pozitīvisma lādiņš, ko noteikti ir vērts piedzīvot kopā ar ģimeni, draugiem un kolēģiem. Tas bija izaicinājums kam vairāk! Ugunsstaigāšana – gājiens pār karstām oglēm – tā bija nepieredzēta spēka atklāšana sevī un pārliecināšanās par to, cik drosmīgs Tu esi.

Vienā vakarā skolas ļaudis ieguva tik daudz emocijas – vienotības sajūtu, drauga plecu, pierādījumus un motivāciju mainīt savu dzīvi, ieraudzīt jaunas iespējas, nebaidīties, varēt un uzvarēt.Rakstā izmantota informācija no http://www.ancientlights.eu/#BrīvāSkola#LaimīgiBērniMācāsLabāk#ancientbonfiresnight#ancientbonfires#senasugunsnakts#ugunsstaigasana