“ZAĻĀ DIENA” – iegriežam vasaru zaļi

1.jūnija pēcpusdienā Ikšķiles Brīvās skolas pagalmā smaržoja pēc medus, varēja sastapt laimīgus bērnus ar šokolādē nosmērētām mutēm un rokām, jo Zaļajā dienā te notika daudzas interesantas aktivitātes. Visi interesenti varēja piedalīties orientēšanās spēlē, veselīgu našķu meistarklasē, pagatavot savu vaska drāniņu vai vienkārši baudīt dabu un atpūsties skolas apkārtnē. 

Mūsu skolas Ekopadomes skolēni sagatavoja orientēšanās aktivitāti. Kopā bija seši dažādi punkti, kuros jāpilda dažādi uzdevumi – jāšķiro atkritumi, jāatbild uz viktorīnas jautājumiem, jāatpazīst, vai dotie apgalvojumi par resursu taupīšanu atbilst patiesībai vai nē, jāmin mīklas un jāatpazīst dažādi augi, jāsaliek pareizā secībā gaļas ceļš līdz galdam, lai redzētu, cik daudz resursu tiek patērēts tās ražošanā, un jāizvēlas, kurus apģērbus vilkt vēl, ziedot vai mest ārā.

Veselīga uztura speciālistes Kristīnes Mežales vadībā notika veselīgo un garšīgo našķu meistarklases. No veselīgiem produktiem bērni gatavoja garšīgas snikerkočas, veselīgus tviksus un serenādes. Vēlies pagatavot veselīgu un garšigu snikerkonču? Tas nemaz nav grūti. Atceries recepti!

  • 10 dateles
  • ~3 ēdamkarotes zemesriekstu sviests
  • ~ 30 g zemesrieksti
  • 115 g tumšās šokolādes graudiņi

Attaisa vaļā dateli, gareniski pārgriežot, izņem kauliņu, ja nepieciešams. Ieliek mazliet zemesriekstu sviestu, vienu līdz divus zemesriekstus. Aiztaisa ciet dateles malas. Izkausē šokolādes graudiņus stikla/metāla bļodā (karstā ūdens peldē). Iemērc ‘pildīto’ dateli šokolādē, liek uz šķīvja/ cepampapīra ledusskapī vai atstāj līdz šokolāde sacietē. Gatavs!

Mūsu skolas absolvente Dārta Zvīgule vadīja darbnīcu “Katram savu vaska drānu”.  Roku siltums drāniņu padara viegli veidojamu un ”apskauj” izvēlēto produktu, saglabājot tā lieliskās īpašības. Vaska drāniņā var ietīt sieru, maizi, dārzeņus un augļus vai paņemt līdzi uzkodas un sviestmaizi. Tā darbojas gluži tāpat kā pārtikas plēve, saglabājot produktu svaigu un nepiesārņo dabu. 

Lieliska Zaļā pēcpusdiena! Paldies visiem dalībniekiem! Dzīvojam un esam “zaļi”!

#BrīvaSkola #LaimīgiBērniMācāsLabāk #EkoSkolas