Lai jauki ziemas saulgrieži!

Ikšķiles Brīvās skolas saime visus svētkus svin saskaņā ar saules ritu un saules gada kalendāru. Balstoties uz mūsu senču kalendāru, Ziemassvētki jeb Ziemas svētki ir ziemas saulgrieži, kas katru gadu astronomiski notiek laikā no 20. līdz 22. decembrim. Arī senlatvieši Ziemassvētkus svinēja trīs dienas un trīs naktis, bet citviet tie ievilkās pat nedēļas garumā.

Atgriežoties pie zemkopju ieražu svētkiem, Ziemas svētki tika uzskatīti arī par beidzamajiem rudens ražas novākšanas un visu lielo darbu nobeigšanas svētkiem. Ja mūsdienās Ziemassvētki tiek uzskatīti par klusiem un mierīgiem svētkiem, tad senlatvieši tos svinēja lustīgi, nododoties dažādām jautrām un skaļām izdarībām. Ziemas saulgrieži arī mūsu skolā  tiek svinēti jautri un lustīgi ar rotaļām, dziesmām, bluķa vilkšanu, ugunskura kuršanu  un vakarēšanu.

Lūk, mūsu ieteikumi īstai Ziemas saulgriežu sagaidīšanai:

–        Mājas uzkopšana un rotāšana. Kā pirms jebkuriem lieliem svētkiem, arī pirms Ziemas svētkiem tiek sakopta māja, sēta un skola,  kā arī ar dažādiem rotājumiem tiek  izpušķotas telpas. Īpaši iesakām veidot puzurus no salmiem vai kaltētām niedrēm, kas savērtas uz vilnas dzijas, kā arī saulītes jeb kartupelī sadurtas niedres vai salmi.

–        Ziemassvētku eglītes novietošana goda vietā un tās pušķošana.

–        Cienasta sagatavošana mūsu mazajiem meža draugiem – putniem un dzīvniekiem;

–        Bagātīga cienasta gatavošana un galda klāšana.  Tā kā senlatviešu maģiskais skaitlis bija 9, kā arī 3, kas ir maģiskā devītnieka atvasinājums, uz svētku galda obligāti bija jābūt deviņiem dažādiem ēdieniem.

–        Bluķa velšanas tradīcija – bluķis savāc visas aizvadītā gada nelaimes un likstas, kā arī sliktās domas un darbus, kuri pēcāk tika iznīdēti, tos sadedzinot.

–        Rotaļās iešana un dziesmu dziedāšana.

–        Un, visbeidzot, – negulēšana Ziemas svētkos. Bija pieņemts negulēt visu nakti, lai sagaidītu gaismas triumfu pār tumsu, tāpēc, īsinot laiku, cilvēki nodevās lustīgai un daudzveidīgai Ziemas svētku svinēšanai, darot visas iepriekš minētās nodarbes.

Vakar skolā kopā ar Katrīnu skolā sagaidījām saulgriežus – ar dziesmām, dejām, rotaļām, bluķa vilkšanu , bluķa dedzināšanu, svētku mielastu, vakarēšanu .

Jaukus Saulgrieža svētkus Jums visiem. Lai top !

#BrīvāSkola #Ziemassvētki

Esam izmantojuši informāciju no https://www.visisvetki.lv/