Intervija ar Emīliju Strazdiņu, no cikla “Mūsu lepnums”

Kas notiek ar skolēniem, kuri absolvē mūsu skolu? Ko viņi dara tālāk un par ko kļūst? Sākam jaunu interviju ciklu ar mūsu skolas absolventiem – Mūsu lepnums. Šoreiz esam uzaicinājuši uz sarunu skolas absolventi Emīliju Strazdiņu.

Tu esi viena no pirmajām mūsu skolas absolventēm. Pastāsti, lūdzu, kad un cik ilgi Tu mācījies Ikšķiles Brīvā skolā!

2010. gada septembrī, sešu gadu vecumā, es uzsāku mācības Ikšķiles Brīvajā skolā. Mācījos tur sešus gadus.

Kādas ir Tavas spilgtākās atmiņas par skolas gaitām?

Man ir daudz spilgtu atmiņu no laikiem, kad tur mācījos. Pašai mazliet dīvaini tā teikt, jo šķiet, ka tikko vēl skraidīju pa skolas dārzu ar dubļainiem gumijniekiem. Kā jau var noprast, viena no spilgtākajām atmiņām ir āra pauzes. Mīļākā “stunda” dienā. Atceros, ka “bāzes” bija galvenā āra paužu sastāvdaļa. Man tas tā patika! Vēl viena atmiņa ir Mārtiņdienas tirdziņš. Šeit pat nav nekas jāpiebilst. Tu neesi īsts Brīvās skolas skolēns, ja nefano par šiem tirdziņiem.Un trešā atmiņa ir ludziņas. Tās mūsu skolā nebija piecu minūšu parunāšana, bet gan kārtīgas un garas, smieklīgas un jautras! No sirds pietrūkst šie uzvedumi un gatavošanās process! 

Kuri bija Tavi mīļākie priekšmeti un skolotāji?

Mīļākie priekšmeti – sports, māksla, ētika un klusuma stundas. Skolotājas: Benita Zaretoka – sporta skolotāja, Agnese Kļave – mākslas un ētikas skolotāja. 

Kur Tu mācījies pēc Ikšķiles Brīvās skolas absolvēšanas? Vai juti lielu atšķirību jaunajā skolā?

6. klasi es izdomāju iesākt Ikšķiles vidusskolā, kur nomācījos četrus gadus. Man pavisam nebija grūti iejusties jaunā skolā. Mācības arī nebija šķērslis. Jaunās skolas pirmajā gada beigās es dabūju zelta liecību, kas nozīmē, ka man bija tikai ļoti labas, teicamas vai izcilas atzīmes. Biju vienīgā no savas klases, kas to dabūja. Es to nepieminu tādēļ, ka gribu lielīties, bet gan tādēļ, ka Brīvās skolas gadi man ir devuši vairāk nekā labu pamatu manai izglītībai. 

Ir dzirdēts, ka cilvēki uzskata, – bērni, kuri mācījušies alternatīvajās skolās, nav ieguvuši labu izglītību, vēlāk nevar iestāties labās vidusskolās un augstskolās. Kādas ir Tavas domas par šo?P

ilnīgi noteikti nepiekrītu. Alternatīvās skolas noteikti nav šķērslis, lai iestātos labās vidusskolās un augstskolās.

Kas Tu esi šobrīd,- ar ko Tu nodarbojies un kādi ir Tavi plāni?

Šobrīd es dzīvoju Francijā, jo esmu apmaiņas programmā uz vienu gadu. Mācos 11. klasē. Izbaudu dzīvi Francijā. Piedzīvoju jaunu kultūru, cilvēkus un valodu. Ticu, ka šis gads man palīdzēs labāk saprast, kādu soli spert pēc vidusskolas.

Vai vēl atceries savus Ikšķiles Brīvās skolas draugus? Ko viņi tagad dara, kur mācās?

Protams, ka atceros savus skolas draugus! Dārta ar mani kopā mācījās visus Brīvās skolas gadus, pēc tam visus Ikšķiles vidusskolas gadus un pēc tam,- 10. klasē Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā. Viņa pašlaik turpina savas mācības ģimnāzijā. Esmu vairāk kā pateicīga par šo draudzību. Leo, ar kuru arī pavadīju visus Brīvās skolas gadus, pēc 6. klases sāka mācības Rīgas Valsts 1. ģimnāzijā, bet pēc 10. klases arī aizbrauca apmaiņas programmā uz Franciju. Vēl uzturu ļoti labu kontaktu ar Melāniju un Nilū. Viņas pēc Brīvās skolas uzsāka mācības Ikšķiles un Ogres vidusskolā. Abām klājas labi un meitenes joprojām ļoti izbauda laiku dabā.

Kas ir galvenais, ko iemācās bērni Ikšķiles Brīvajā skolā?

Es teiktu, ka galvenais, ko iemācās bērni Brīvajā skolā, ir attieksme. Attieksme pret dabu, pret draugiem, pret pasauli un sevi pašu. Kaut vai tas, cik svarīgi ir kompostēt un cik forši ir ieviest pašam savu dārziņu ar redīsiem un skābenēm, un cik svarīgs ir svaigs gaiss, un cik lielu prieku dod sports svaigā gaisā, un cik garšīgas ir zupas ar pašu audzētiem lokiem un pupām, un tā es varētu turpināt. Novērtēt un pateikties, cik daba mums daudz var dot un dod!

Tavs ieteikums bērniem, kuri šobrīd mācās mūsu skolā?

Mans ieteikums Brīvās skolas bērniem ir novērtēt labāko ēdienu un sportu pasaulē! Kā arī cītīgi ravēt savus dārziņus un pēc tam dalīties ar saviem redīsiem!

Paldies par sarunu, lai viss iecerētais izdodas un sveicieni no skolas!  

Foto -Emīlijas IG, ar māsu, ģimeni, jaunajiem draugiem no Francijas un pašas Emilijas foto darbi.


#BrīvāSkola #LaimīgiBērniMācāsLabāk #MūsuLepnums