Apstiprinātas izmaiņas Izglītības likumā

Vakar bija ļoti priecīga diena, kad iesaistīšanās demokrātijas procesā ir pārvērtusi vēl vienu mūsu ideju likuma izmaiņās. Gada sākumā Ikšķiles Brīvās skolas dibinātāja Kristīne Liberta un partijas VIENOTĪBA Ikšķiles nodaļas vadītāja Dace Kļaviņa bija Saeimā frakcijas VIENOTĪBA sēdē un rosināja izmaiņas alternatīvās izglītības un privāto izglītības iestāžu atbalsta nostiprināšanai Izglītības likumā. Pēc septiņiem mēnešiem šīs izmaiņas ir pieņemtas Saeimā un no nākamā gada 1.septembra nodrošinās principu “nauda seko skolēnam” gan valsts, gan pašvaldības līmenī.

Gribam pateikties Izglītības un zinātnes ministram Kārlim Šadurskim par vērienīgajām un būtiskajām pozitīvajām izmaiņām izglītības jomā. Likumdošanā nu ir nostiprināts tas, ka izglītībā ir svarīgs bērns un tā ir viena no mūsu skolas pamatvērtībām. Esam bezgala pateicīgi par atbalstu, veiksmīgu sadarbību un apbrīnojamu izturību un pacietību virzot tik apjomīgas pārmaiņas izglītībā Saeimas Izglītības, kultūras un zinātnes komisijas priekšsēdētājam Aldim Adamovičam. Juristes Daces Kļaviņas profesionalitāte bija neatsverams atbalsts sabiedriskā labuma organizāciju un sociālo uzņēmumu skolu tiesību nostiprināšanai likumā. Šo skolu vecāki ir pateicīgi visiem trim partijas VIENOTĪBA pārstāvjiem un vēlam veiksmi izglītības jomas turpinākā stiprināšanā.

Pirmā mūs uzklausīja frakcijas VIENOTĪBA deputāte Lolita Čigāne, kura uzņēmās izmaiņas virzīt Saeimā. Liels paldies viņai par atsaucību un ieinteresētību pilsoniskās sabiedrības stiprināšanā. Par atbalstu sabiedriskā labuma organizāciju un sociālo uzņēmumu skolām vienojās četras lielākās partijas – VIENOTĪBA, Nacionālā apvienība “Visu Latvijai!”- “Tēvzemei un Brīvībai/LNNK”, Zaļo un Zemnieku savienība, Latvijas Reģionu Apvienība. Sirsnīgi pateicamies partijām, jo īpaši deputātiem, kuri parakstīja priekšlikumus grozījumiem- Imantam Parādniekam, Ingunai Rībenai, Lolitai Čigānei, Inesei Aizstrautai, Valdim Skujiņam un Ingai Bitei.

Deputātu iesniegtais priekšlikums un paskaidrojums

Lielu ieguldījumu grozījumu tapšanā sniedza Preiļu Brīvās skolas dibinātāja Ingūna Zīmele. Paldies Ingūnai par uzņēmību, neatlaidību un lielisku komandas darbu! Latvijā esam neliels skaits alternatīvu skolu ar kurām kopā pamatojām vajadzību likuma grozījumiem: Tautskola 99 Baltie zirgi un Ikšķiles Brīvā skola, Cēsu Jaunā skola, Domdaris, Rīgas sākumskola un Brīvā Māras skola.

Esam priecīgi dzīvot brīvā un demokrātiskā Latvijā, kurā ir iespēja godīgi sakārtot likumdošanu sabiedrības interesēs. Kopā ar mediju palīdzību mums izdevās atrisināt jautājumu par veģetāru ēdināšanu skolās no šī gada 1.septembra, un ar likumdevēja un izpildvaras palīdzību ir aptiprināts, ka pašvaldībām no nākamā gada 1.septembra ir pienākums slēgt līgumu un piedalīties privātās izglītības iestādes uzturēšanas izdevumu finansēšanā, ja privātais pakalpojuma sniedzējs ir sabiedriskā labuma organizācija vai sociālais uzņēmums. Tas veidos taisnīgu un vienlīdzīgu attieksmi, garantēs katra bērna un vecāka likumisko tiesību ievērošanu un vecāku brīvu izvēli bērna labākajās interesēs nodrošināt bērnam atbilstošu izglītību.

Atcerieties, ka mēs visi kopā esam tie, kas veido mūsu valsti un lai mums visiem izdodas vēlēšanās 6.oktobrī izvēlēties īstos cilvēkus, kuri mūs veiksmīgi pārstāvēs Saeimā nākamos 4 gadus. Lai top!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *