Zaļā diena Ikšķiles Brīvajā skolā

Aprīļa beigās Ikšķiles Brīvajā skolā notika nu jau ikgadējais pasākumu Zaļā diena, kurā šī gada vadmotīvs – ēdam atbildīgi. Visas Zaļās dienas aktivitātes bija saistītas par un ap pārtikas produktiem, to sastāvu, izcelsmi, ceļu uz Latviju u.tml.

Pasākuma organizatori – Ikšķiles Brīvās skolas Ekopadome un  Eiropas Brīvprātīgā darba programmas jaunieši – bija sarūpējuši daudzveidīgu un interesantu Zaļās dienas programmu, lai ikviens iegūtu jaunu informāciju un prasmes. Bērni skolas pagalmā sagatavoja koku mizas, salmus, čiekurus un paši sazāģēja niedres kukaiņu viesnīcai, lai tās iemītnieki varētu iekārtoties savos “numuriņos”. Pēc kārtīga darba bija laiks sagatavot veselīgus našķus, – mandeles, apelsīnu miziņas un citi veselīgi gardumi no vegāniskās virtuves bērnu rokās pārtapa par ārkārtīgi garšīgiem “vegānu braunijiem”.

Zaļajā dienā pasākuma dalībnieki uzzināja, cik tālu ceļu pie mums mēro dažādi eksotiski pārtikas produkti, kā arī pārliecinājāmies, ka lielāko daļu tik gardā šokolādes krēma burciņas satura aizņem…palmu eļļa un cukurs, bet kakao pievienots vien nedaudz krāsas dēļ. Bērniem bija iespēja aizdomāties, ka, uzturā lietojot palmu eļļu, ne tikai tiek nodarīts kaitējums veselībai, bet palmu plantācijas eļļas iegūšanai iznīcina ekosistēmu, nu jau kritiski apdraudot orangutanu mājvietas!

Dienas noslēgumā atgriezāmies tepat, Latvijas pļavās, un uzzinājām daudz interesanta par čaklajām bitītēm.

Zaļās dienas aktivitātēs piedalījās ne tikai skola saime, bet arī citi interesenti. Ikšķiles iedzīvotāja Līva Vītola pauž gandarījumu par pasākumā piedzīvoto: “Kā uzcelt kukaiņu viesnīcu? Kādēļ palmu eļļa ir tik “melna”, kā viņu mālē? Kādēļ bitītes rotājas ar asu dzeloni? Uz šiem un citiem jautājumiem par mūsu apkārtējo vidi interesantā un aizraujošā veidā uzzinājām Zaļajā dienā. Patīkami pārsteidza laipnā uzņemšana, plaši iekoptais skolas dārzs, kur bērniem “zaļā diena” ir īstena ikdiena, kā arī sajūta, ka beidzot ir pienācis pavasari!”

V57hXnxRZ0

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *