Visvairāk man patīk būt ārā

Atsaucoties Vides Izglītības Fonda aicinājumam Ikšķiles Brīvā skola piedalījās starptautiskajā Āra izglītības dienā. Šī gada tēma “Love Outdoors” jeb “Visvairāk man patīk būt ārā”.

Jau noteikti esat pamanījuši no mūsu publikācijām, ka liela daļa skolas nodarbību notiek ārā. Gan lielās saimes, gan mazās praktiski visu savu brīvo laiku un daudzas mācību nodarbības (sports, māksla, dabaszinības, mūzika u.c.) pavada ārpus skolas. Šajā rakstā padalīsimies vairāk par to, kā skolas 1. un 2. saimes bērni Ogres Zilajos kalnos mācījās latviešu valodu, matemātiku, dabaszinības un mākslu.

Skolotājam mācot ārā ir jābūt gana radošam. 1. saimes skolotāja Ilze bija nopietni sagatavojusies āras dienai. Satikšanās mežā, rīta aplis un nodarbības pēc skolas oficiālā stundu saraksta. Dabaszinību stundā bērniem bija uzdevums par to, kas ir dabas ainavas. Bērni centās saprast, kuras ir dabas veidotas ainavas un kuras ir radījis cilvēks. Matemātikas stundā bērni mācījās pāra un nepāra skaitļus. Skolotāja izvēlējās 2 kokus, pie viena bija piestiprināta norāde- pāra skaitļi, pie otra- nepāra. Bērniem tika uzdoti aritmētikas uzdevumi, kuriem bija jāizdomā iznākumi un pēc tiem attiecīgi jādodas pie viena, vai otra koka. Kāpēc gan ne matemātika kopā ar sportu? Arī mākslas skolotāja Zane bija sagatavojusi bērniem neparastu nodarbību. Bērni no dabā atrastiem zariem veidoja dekoratīvus interjera  elementus, proti- aptina zarus ar dažādu krāsu dzīpariem. Darbs prasīja izdomu un pacietību, bet gala rezultātu, mēs jau pavisam drīz varēsim aplūkot skolas saimes telpā kā dekorus. Praktiska mākslas nodarbība, izmēģini arī Tu.

Neparasta āra mācību diena bija arī 2. saimei. Latviešu valodas stundā skolotāja Liena bija sagatavojusi radošu uzdevumu par zilbēm. Tika sagatavotas norādes – vienzilbju, divzilbju un trīszilbju vārdi. Bērni pēc kārtas izvēlējās dažādus skolotājas sagatavotus priekšmetus, nosauca tos, sadalot vārdu pa zilbēm un novietoja pie attiecīgās norādes. Dabaszinību stundā, bērni, darbojoties grupās, no mežā atrastām lietām- zariem, lapām, sūnām, čiekuriem, veidoja mandalas. Pamēģini arī Tu.

Brokastis un brīvais laiks arī tika pavadīti mežā. Lieliska Āras izglītības diena.

Bērni aizvien mazāk laika pavada ārpus telpām un tas ietekmē viņu veselību, labsajūtu un mīlestību pret dabu. Laiks, kas tiek un tiks pavadīts ārpus telpām — Āra izglītības dienā un katrā dienā — padarīs bērnus laimīgākus un veselīgākus, kā arī palīdzēs viņiem veidot paradumus, kas paliks klātesoši viņu dzīvēs. Viņi iemīlēs dabisko pasauli un rīkosies, lai to aizsargātu.

#outdoorclassroomday #playfulnature #Ekoskolas #LVAFA #BrīvāSkola #LaimīgiBērniMācāsLabāk

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *