Sakārto savu dzīves un mācību vidi

Piektdien skolā bija neparasta rosība – pēdējā mācību diena pirms rudens brīvlaika. Kādas stundas šodien sarakstā? Matemātika, latviešu valoda, koka darbi, glītrakstīšana, mājturība…Viss kā parasti, tikai šodien dienas kārtībā arī telpu uzkopšanas stunda. Savas mācību telpas sakopšanas darbus šodien veica 4., 5. un 6. saimju audzēkņi.

Audzinātāja Ieva bija sagatavojusi speciālu darbu sarakstu un katrs varēja izvēlēties savu darba pienākumu. Darbu sarakstā – galdu mazgāšana, putekļu noslaucīšana no plauktiem un palodzēm, grāmatu plauktu sakārtošana, traipu tīrīšana, mācību resursu optimizācija un citi darbi.

Regulāri tīrīšanas un kārtošanas paradumi ir saistīti ar veselīgu garīgo un fizisko veselību. Pētījumi apstiprina, ka kārtības ieradumi var ietekmēt apetīti, miegu un attiecības. Nekārtīga vide var radīt satraukumu un grūtības koncentrēties. Haoss var radīt papildus stresa situācijas.

Ieteikumi, lai palīdzētu skolēniem sakārtot vidi sev apkārt:

1. Palīdzi uzsākt kādu konkrētu darbu. Pats galvenais – rādi piemēru!

2. Organizē darbu! Veido darbu sarakstu.

3. Ievies rituālu – sakārto mācību klasi pēc stundām.

4. Maini ieradumus un sistēmu, ja patstāvīgi neizdodas ieviest kārtību. Piemēram, sašķiro skolas piederumus pa kastēm, plauktiem.

5. Izrunā emocijas! Uzklausi, kā bērni jūtas un pārrunā, kādas izjūtas rodas pēc sakārtošanas darbiem.

#BrīvāSkola #LaimīgiBērniMācāsLabāk

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *