Ikšķiles Brīvajai skolai – 5 gadi

7.martā Ikšķiles Brīvajā skolā, Rīgas ielā 175, aicinām tos vecākus un domubiedrus no visas Latvijas, kuri domā par citādu izglītības iespēju saviem bērniem, uz Atvērto durvju dienu „Ikšķiles Brīvajai skolai – 5 gadi. Citāda izglītība Ikšķilē”.

Pirms pieciem gadiem 2010.gada vasarā vecāku domubiedru grupai dzima ideja saviem bērniem izveidot citādu skolu. Kāpēc vadāt bērnus uz citām pilsētām, meklējot alternatīvas tradicionālajai izglītības sistēmai, ja varam palikt tepat savā novadā – toreiz nolēma vecāku iniciatīvas grupa.

No 14 audzēkņu saimes 2010./2011. mācību gadā, šogad esam izauguši pāri pussimtam, un mums ir liels prieks dalīties ar savu pieredzi ar citiem vecākiem un domubiedriem ne tikai Latvijā, bet arī ārpus tās robežām. Mūsu skolā jau otro gadu strādā brīvprātīgie no dažādām Eiropas valstīm – Austrijas, Itālijas, Francijas un Spānijas, kā arī viesojušies pedagogi no Somijas un Lietuvas. No pirmās klases iespējams apgūt divas svešvalodas – angļu un franču.

Rudenī rīkojām izglītojošu konferenci „Elkšņu skolai – 150”, kur par skolas ēkas vēsturi stāstīja Ikšķiles vidusskolas muzeja vadītāja Anna Indāne un bijušās Elkšņu skolas skolotājas. Savukārt nesen biedrība “Kustība par latvisku kultūru izglītībā” izdeva mācību materiālu piecgadniekiem „Latviešu ābece”, „Darba lapas”, „Pasaku un dziesmu pūralāde”(8 CD), kas ietver 28 latviešu tautas pasakas, 11 stāstus un 67 dziesmas visiem alfabēta burtiem. Viena no astoņām pirmsskolas iestādēm, kur mācību materiāli tika aprobēti, bija arī Ikšķiles Brīvās skolas pirmsskolas saime. Kā atzīst skolotāja Agnese Kļave, bērniem ļoti patikušas pasakas par Saules meitu.

Katru gadu dalāmies ar savu pieredzi, kā dibināt skolas, ar tiem, kam tas varētu interesēt, – pērn tikšanās ar dažādu Latvijas skolu parstāvjiem notika Ikšķiles Tautas namā, bet šogad 7.martā aicinām interesentus pie sevis. Regulāri par iespēju iegūt citādu izglītību Ikšķilē, stāstām arī citās pilsētās un novados, kur mūs aicina – šoruden bijām Ventspilī, Preiļos un pat Lietuvas pilsētā Kauņā.

Vēsturiskajā Elkšņu skolas ēkā īstenojam arī vairākus ES un Ikšķiles pašvaldības līdzfinansētus projektus, kas, cerams, iedvesmos arī citus novadniekus, savukārt februāra sākumā aizvadītās Mūzikas nometnes ietvaros bērni darināja tautas mūzikas instrumentus topošajam Interaktīvajam skaņas un mūzikas izziņas centram, kas sāks darbu jau šā gada maijā.

Lūgums uz Atvērto durvju dienu „Ikšķiles Brīvajai skolai – 5 gadi. Citāda izglītība Ikšķilē”, kas notiks 7.martā, pieteikties, rakstot uz e-pastu: tina@brivaskola.lv

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *