Skolā nosvinētas Apjumības

22. septembrī sagaidījām astronomiskos rudens saulgriežus- brīdi, kad nakts kļūst tikpat gara kā diena. No 23. septembra sākās Apjumību laiks. Mūsdienās mēs šos svētkus mēdzam saucam arī par Miķeļiem un svinam līdz pat 29. septembrim.

Šī laika patiesās svinības ir ražas svētki – prieks par novākto, bagātīgo ražu. Vārds “Apjumības” ir senākais šī laika svētku nosaukums, jo izsaka būtību – visai ražai ap šo laiku ir jābūt novāktai, paglabātai zem jumta. Apjumības ir ne tikai ražas novākšanas svētki, bet arī šī gada auglības saglabāšana nākamajam gadam. Tas izpaužas tādās darbībās, kā vārpu Jumja pielikšana pie klēts jumta (arī, lai peles nenāk klētī labību zagt), Jumja klaipa cepšana un tā dalīšana visiem, kuri piedalījušies ražas novākšanā. Galvenā svētku sastāvdaļa ir rudens ražas mielasts ar dančiem, rotaļām, mīklām, sakāmvārdiem, dziesmām

Pagājušajā trešdienā skolas 2. saimes bērni kopā ar skolotājām Ilzi un Sandru, pēc ražas novākšanas skolas dārzā, Ogres Zilajos kalnos svinēja Apjumības – rotāja uguns vietu, cepa maizi, vārīja no skolas dārzā novāktajiem dārzeņiem saimes zupu uz ugunskura, cepa kartupeļus, piedalījās uguns rituālā, skaitījā dzejoļus un dziedāja dziesmas.

Apjumības pirmsskolā tika svinētas 2 dienas. Otrdien pirmsskolas bērni kopā ar savām audzinātājām un dārza skolotāju Sandru novāca skolas dārzā ražu – kartupeļus, bietes, pupiņas, burkānus un ābolus.

Trešdien skolas saimnieks Māris iekurināja lielo saimes ugunskuru. Bērni ar skolotājām dziedāja dziesmas, pateicās vasarai par labo ražu, teica paldies skolas pavārītei Lienei par ēdienu, vārīja no skolas dārzā novāktajiem dārzeņiem zupu uz ugunskura, kuru vēlāk ar gardu muti visi kopā notiesāja.

Ieskats video formātā te https://fb.watch/8iPheXSYVA/#BrīvāSkola#LaimīgiBērniMācāsLabāk#Apjumības

#Ekoskolas #BrivaSkola