Gatavojamies svinēt Meteņus

Meteņi, dažkārt saukti arī par Meteņdienu, ir vieni no latviešu gadskārtu svētkiem, kas tradicionāli tiek svinēti 6. februārī.  Meteņi ir nosacīts viduspunkts starp Ziemassvētkiem un Lieldienām jeb ziemas un pavasara saulgriežiem, kas iezīmē ziemas beigu tuvošanos un pavasara tuvošanos, līdz ar to Meteņus var dēvēt arī par pavasara gaidīšanas svētkiem.

Ikšķiles Brīvā skola dzīvo saskaņā ar Saules kalendāru un mēs svinam latviešu svinamās gadskārtas Lieldienas, Ūsiņus, Jāņus, Apjumības, Mārtiņus, Ziemassvētkus un protams arī Meteņus.

Meteņi mūsu skolā tiks svinēti 9. februārī un šobrīd pirmsskolas saimīšu bērni aktīvi gatavojas šai dienai. Meteņu dienai ir jautrs raksturs. Meteni visi gaida ar prieku. Izbeidzas garo, tumšo ziemas vakaru nodarbības, cilvēku domas pārslēdzas uz pavasara darbiem. Dienas kļuvušas gaišākas un saulainākas.

Gatavojieties šiem svētkiem skolas mūzikas skolotāja Dārta māca bērniem Meteņu dziesmas un rotaļas, jo līdzīgi kā Ziemassvētkos, ļaudis iet rotaļās, dzied dziesmas, min mīklas, darina maskas un klāj bagātīgu galdu.

Aicinām svinēt Meteņus kopā ar mums –

Meteņa raksturīgākā darbība ir vizināšanās ar ragavām.

Meteņos iet ciemos, ja šobrīd to nevari, nosūti kādu cienastu vai piemēram podiņu ar ziediem.

Meteņi ir lielisks laiks, lai dārzā sakurtu ugunskuru un pagatavotu neticami gardu zupu un sarīkotu pirmo pavasara pikniku.

Meteņos darina salmu figūras un dedzina.

Fotografē savus Meteņus un padalies ar mums.

Par to kā svinēsim mēs, pastāstīsim nakošajā nedēļā, būs svētku reportāža un apskats, bet pagaidām ieskats ģenerālmēģinājumos.

#BrivaSkola #Meteņi

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *