Noslēdzies projekts “Arheoloģiskā tērpa darināšanas meistarklases Ikšķilē”

Pateicoties ES Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai un Ikšķiles pašvaldības atbalstam biedrība Ikšķiles Tautskola realizēja projektu “Arheoloģiskā tērpa darināšanas meistarklases Ikšķilē” (projekta Nr. 19-04-AL02-A019.2202-000007), piedāvājot arheoloģiskā tērpa darināšanas meistarklases.

 Projekta mērķis bija sniegt nepieciešamās zināšanas un prasmes, lai katram būtu iespēja svētkos tērpties paša radītā arheoloģiskajā tērpā. Projekta ietvaros tika organizētas meistarklases par konkrētu tērpa sastāvdaļu darināšanu, pieaicinot labākos speciālistus attiecīgajā jomā.

Projekts tika uzsākts ar Latvijas Nacionālā vēstures muzeja Arheoloģijas departamenta pētnieces Mg.hist. Iritas Žeieres ievadnodarbībām par arheoloģiskajiem tekstilatradumiem, arheoloģisko tērpu rekonstrukciju vēsturi, attīstību un to komplektēšanu un izgatavošanu mūsdienās. Projekta turpinājumā tika organizētas praktiskas nodarbības par dažādām tērpa darināšanas tehnikām.

Apguvām vienas adatas pinuma tehnikā darinātu zeķu un dūraiņu pamatus kopā ar Madaru Briedi, darinājām lībiešu sietavu celaines, kas rotātas ar ieaustiem metāla riņķīšiem un mācījāmies celu apaudu pieaušanu audumam un rotāšanu kopā ar Dagniju Pārupi,  kreklus un virsdrēbes šūt mums mācīja Madara Briede, ādas apavi tapa Agritas Krieviņas-Siliņas vadībā un rotu darināšanu mums ierādīja Andris Grebis.

Prieks par to, ka projektā iegūtās zināšanas tiek izmantotas darinot gan arheoloģiskos tērpus, gan mūsdienīgu apģērbu, kā arī tiek nodotas tālāk.

Projekta laikā paveikto apkopojām virtuālajā izstādē.

http://ec.europa.eu/agriculture/rural-development-2014-2020/index_lv.htm

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *