Ģimeņu eksperiments atbildīgā pārtikas patēriņā

Projektā “Pārtika nav atkritumi” aicinājām trīs ģimenes veikt eksperimentu par savu pārtikas patēriņu un izmestajiem pārtikas atkritumiem. Oktobrī vienu nedēļu ģimenes dokumentēja, cik daudz un kādu pārtiku tās iepērk un cik daudz pārtikas izmet atkritumos. Ģimenes piedalījās arī projekta pasākumos par ēdienreižu plānošanu, kā arī vēlāk atkārtoti vienu nedēļu dokumentēja iepirkumus un pārtikas atkritumus decembrī, janvārī. Eksperimenta gaita un ģimeņu pārdomas.

Pirmā ģimene dalījās ar novērojumiem, ka tas bija ļoti noderīgi vispār aizdomāties par pārtikas pilnīgu izlietošanu.  Protams, nedēļas laikā tika izmesta pārtika ar nederīgu termiņu- piena produkti, kā arī neizēsti līdz galam kādas ēdienreizes pārpalikumi. Tas lika aizdomāties par porciju lielumiem un plānošanu.

Otrā ģimene novēroja, ka tiek izmests samērā maz, taču bija vēl lielāka apņēmība neizmest neko, pat daļu ābola ierīvējot putrā. Sajūta, ka ir jācenšas vairāk un jāsaplāno labāk, lai viss izdotos.

Trešā ģimene dalījās ar sajūtu, ka grūti bija sākumā atcerēties iedokumentēt visu, kas nopirkts, bet kad pierada, tad iegāja azartā un izpētīja, ka nākas izmest ārā vairāk tieši no vakariņu galda.

Jau otrajā reizē, kad ģimenes piedalījās eksperimentā, mammas lika lietā savu plānošanas mākslu, radošumu un pārtikas atkritumi neradās.

Par ļoti vērtīgām vecāki atzina lekcijas par ēdienreižu plānošanu, jo tajās bija vērtīgi padomi, piemēri un stāsti, kā arī praktiskas lietas, ko var uzreiz mājās realizēt.

Ēdienreižu plānošanas lekciju laikā galvenais uzsvars bija dalībniekiem dot ieskatu, ka maltīšu plānošana un došanās uz veikalu ar sarakstu, ir palīgs pašai ģimenei kā pagatavot veselīgas un videi draudzīgas maltītes bez lielām galvassāpēm.

Nodarbību laikā uzsvars tika likts arī uz maltīšu gatavošanas priekšdarbiem – ko sagatavot iepriekš nākamās dienas pusdienām. Piemēram, iemērkt ziņus un pupas, kopā ar esošo maltīti, cepeškrāsnī izcept dārzeņus rītdienas pusdienu biezzupai, atlikumus sasaldēt. 

Gatavojot riekstu pienu, riekstu biezumus izcept gardos cepumos. Ja šobrīd tam nav laika, biezumus liekam saldētavā.

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *