Augu sēklu maiņa 6.janvāri Ikšķiles Brīvajā skolā

Programma

11:00 — 11:30 ierašanās, reģistrācija, paralēli filma – padomi dārzeņu sēklu iegūšanā

11:30 — 12:00 Sandra Stabinge un Dainis Ruņģis, Latvijas Gēnu banka — par klimata pārmaiņām, seno šķirņu izzušanu un to saglabāšanas nozīmību, ko nozīmē kļūt par kādas šķirnes sēklu lolotāju.

12:00 —12:30 Par riskiem, kurus vērts ņemt vērā ievācot sēklas amatieršķirņu (heirloom) augiem — Anitra LESTLANDEValsts augu aizsardzības dienests 

13:15 — pusdienas

14:00 — 15:30 — Sēklu lolotāji kodolīgi iepazīstina ar savām sēklām, Sēklu maiņa

15:30 — vakarpusei sēklu kolekcionāru tirdziņš (Neslinko, Erta Birzniece, Sarma Zarčinska) ar sēklām drīkst tirgoties tikai reģistrējušies kolekcionāri!

16:00 Danči un launags, spēlēs Raitis Sondors, būs danču ierādītāji no Rīgas danču kluba. Vēlams paņemt ziedojumu muzikantiem un danču ierādītājiem.

Pieteikšanās obligāta, līdz trešdienai 3. janvārim. www.riekstotaji.lv vai sms 29259942

Zinātnieki un sēklu pavairotāji  komercnolūkos  ir izveidojuši noturīgas šķirnes un ļoti rūpējas, lai augi atbilstu šķirnes aprakstam, lai tie būtu vienādi paredzami un veseli.
Sēklu lolotāju (Seed saver) mērķis ir vairot dabas daudzveidību, augu un dzīvnieku pielāgošanos vietējiem apstākļiem un audzētāja vajadzībām, un nodrošināt zemnieku pieeju dažādam sēklu materiālam (Heirloom seeds)
Abi šie sēklu pavairošanas mērķi ir vienlīdz labi!

IMG_1155

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *