Projekta “Ēdam atbildīgi” iedvesmas seminārs

14. novembrī kafejnīcā “Terapija” notika projektā “Ēdam atbildīgi!” iesaistīto izglītības iestāžu pārstāvju tikšanās, kurā skolu pārstāvji papildināja savas zināšanas par atbildīgu pārtikas patēriņu, pārrunāja aktualitātes, dalījās līdzšinējā pieredzē un guva iedvesmu un enerģiju projekta aktivitāšu turpināšanai. Arī Ikšķiles Brīvā skola ir iesaistīta šajā projektā un skolu seminārā pārstāvēja skolas Ekopadomes koordinatores Ingrīda Strazdiņa un Rūta Raginska-Repše.

Ievadseminārā, kas notika 30.augustā, skolotājas jau iepazinās ar programmas metodoloģiju un septiņiem soļiem, kas jāveic, lai veiksmīgi īstenotu projekta mērķus. Šoreiz īpaša uzmanība tiks veltīta tam, lai pedagoģes varētu dalīties pieredzē ar to, kā izdevies ieviest pirmos soļus, apspriest klupšanas akmeņus, ar kuriem sanācis saskarties, kā arī veiksmīgās stratēģijas. Protams, neizpaliks arī turpmāko darbības soļu apzināšana, papildu informācijas gūšana par atbildīgu pārtikas patēriņu un ideju ģenerēšana tālākajai darbībai.

CSzwqGax4S

Tikšanās reizē 14.novembrī Lāsma Ozola no Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra palīdzēja uzzināt vairāk par globāliem izaicinājumiem un to nozīmi vietējā līmenī, bet Jana Simanovska no Ekodizaina kompetences centra dalījās praktiskos padomos izaicinājumu pārvarēšanai un aktīvai skolu jaunatnes iesaistei projekta aktivitātēs. Seminārs norisinājās šī gada vasarā atklātajā kafejnīcā “Terapija” Rīgā, kas piedāvā tikai no augu izcelsmes izejvielām pagatavotus ēdienus, un tā saimniece, pavāre Elīna Dzelzkalēja vadīja skolu pārstāvjiem aizraujošu darbnīcu “Augu valsts virtuves burvība”.

„Ēdam atbildīgi!” ir mācību programma Ekoskolām, veidota ar uzsvaru uz izglītības ciešu sasaisti ar praktisku rīcību, kas aizsākas EYD 2015 (Eiropas attīstības gads 2015) ietvaros un turpināsies arī turpmāk kā neatņemama Ekoskolas programmas sastāvdaļa. Programmā piedalās deviņas Eiropas valstis – Bulgārija, Horvātija, Čehija, Latvija, Malta, Polija, Rumānija, Slovākija un Slovēnija.

Projekts tiks īstenots trīs gadu garumā, kopumā Latvijā iesaistot vismaz 100 izglītības iestādes. Ikšķiles Brīvā skola ir viena no 50 skolām, kas iesaistās projektā šogad. Caur dažādām aktivitātēm un izglītojošajiem materiāliem projekts “Ēdam atbildīgi!” veicina izpratni par pārtikas aprites sistēmas posmiem, kontekstu un saistību ar dažādiem lokāliem un globāliem procesiem, ļaujot skolēniem mācīties veikt atbildīgas un informētas izvēles, patērējot pārtiku. Izmantojot ikdienā pazīstamo pārtikas tēmu kā izejas punktu, lai iedziļinātos šķietami attālinātos jautājumos par efektīvu resursu lietojumu, klimata pārmaiņām, bioloģisko daudzveidību un godīgu tirdzniecību, projekts nodrošina iespēju apgūt konkrētas rīcības, ar kuru palīdzību ieguldīt pozitīvās pārmaiņās. Veiksmīgi organizēta un dabai draudzīga pārtikas ražošanas, izplatīšanas un patēriņa sistēma ir nozīmīgs ilgtspējīgas attīstības elements, un ikviens no mums var iesaistīties tās nodrošināšanā, ēdot atbildīgi.

7c2e10uRck

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *