Mūzikas nedēļa 2016

Pirmā nedēļa Sveču mēnesī ir aizvadīta, kopīgi sagaidot gaismas atnākšanu,  atnesot ķermenim jaunus spēkus, kopīgi darbojoties mūzikas nedēļā, atjaunojot savas  enerģijas rezerves.

Šajā gadā mūzikas nedēļas tēma bija „Pavasara sagaidīšana”, ar katru dienu pietuvojoties jaunam gada cēlienam, iemetot metus jaunā gada plānā. Katra nedēļas dienas pagāja savā tematiskā gaisotnē, uzsākot nedēļu ar tēmu „Saule”, kur rīta aplī Inese Krūmiņa mūs iepazīstināja ar Sauli cilvēka un dabas dzīves ritējumā, vienojoties kopīgā mūzikas nedēļas dziesmā „Ai, Saulīte, Mēnestiņi”. Dienas gaitās, bērniem bija iespēja apgūt kokles, stabules, bungu, ģitāras un vijoles instrumentu spēli ar Vītolu ģimeni un mūzikas skolotājām Julgī un Agnesi. Nedēļas garumā skanēja gan dziesmas, gan melodijas par tādām tēmām kā „Diena un nakts”, „Pavasara sagaidīšana”, „Lec ķekati, kur lekdams”. Nedēļas laikā izdziedātās un izspēlētās melodijas bija iespējams dzirdēt koncertā „Izrakstījus sav` dziesmiņu”, kas norisinājās 4.februārī, piedaloties visiem muzikantiem, sevis izveidotās kapelās. Šajā koncertā apliecinājās tas, ka ikviens var muzicēt, ja vien to vēlās, piemeklējot sev tīkamāku mūzikas instrumentu.

Nedēļas ietvaros, bērni darbojās arī radošajās darbnīcās, gatavojoties Meteņdienas svinībām. Ja jau nāk Meteņi, tad nepieciešams iemest arī metus jaunā gada plānā. Rasa Laube kopā ar bērniem veidoja jaunā gada projektus, izvirzot mērķus, sapņus un ieceres, kas šajā gadā būtu paveicamas, liekot padomāt par savām vērtībām dzīvē.Bērniem bija iespēja darināt Meteņa laimes pogas, lai šis gads būtu vēl veiksmīgāks un laimīgāks kā iepriekšējais. Kopā ar Ģirtu Laubi, bērni gatavoja savus mūzikas instrumentus, lai varētu izmantot tos kopīgā muzicēšanā, danču pēcpusdienās. Aušanas radošajā darbnīcā norisinājās audumu apgleznošana, kuras rezultātā taps mūsu visu skatījums uz šo gadu, gluži kā Ikšķiles Brīvās skolas bērnu sapņu karte.

Mūzikas nedēļa
Viena no radošākajām darbnīcām bija masku gatavošana. Tā kā plānojām noslēgt nedēļu ar masku gājienu uz Libertu saimes mājām, bija nepieciešams sagatavoties šim masku gājienam. Kā jau Meteņos, tad arī mums viss bija ačgārni- meitas tērpās par puišiem un puiši par meitām, izgatavojot arī šādas ģīmetnes. Katrs varēja piemeklēt sev vistīkamāko tēlu maskas apgleznojot un izrotājot ar dažādiem materiāliem, jo krāšņāk, jo labāk.
Pie radošajām ceturtdienas pēcpusdienā klāt nāca arī tradicionālās virtuves meistarklase, kad saimītes kopīgi apvienojās svētku mielasta gatavošanā cepot pīrāgus ar sieru un kāpostiem, gatavojot zirņu pikas un sklandraušus.

Nemanot pienāca arī piektdienas rīts, kad lēnām tika paveikti iesāktie darbi, kādam uzklāta pēdējā krāsas kārta uz maskas, līdz varējām doties Masku gājienā. Pie skolas bija sapulcējies varen liels maskotu ļaužu pulks, kuram pievienojās arī Ojārs Rode. Skandinot un grabinot mūzikas instrumentus, devāmies gājienā gar Ikšķiles plašajiem laukiem, sveicinot nu jau zaļos zāles stiebriņus, kas mirdzēja saules gaismā.

Arī vējš uz to mirkli bija pierimis. Nonākot saimes mājā, pieskandinājām mājas pagalmu un varējām sākt Meteņdienas svinības ar Meteņa Laimes pogu meklēšanu, dabūjot gan konfektes, gan ūdens šalti, gan arī Laimes pogas. Svinības turpinājās ar Meteņa piedzīvojumu taku, kurā saimes dzina prom kurmjus no dārziem, cīkstējās ar spilveniem, nobaudīja ziemas labumus mājas pagrabā un meta zābaku. Visi bija varen labi metēji. No mazākajiem tālāk aizmeta Matiass, no sākumskolas saimēm- Leo, bet skolotāju vidū, spēcīgākais bija Tālis. Mājas saimnieks Linards bija augstākais zābaka metējs.


Pēc tik varen labas darbošanās, mājas saimnieki visus aicināja pie svētku mielasta, iestiprinoties ar siltu zupu, pīrāgiem, sklandraušiem, mājās gatavotiem cepumiem un siltu tēju, kas dažiem, mazāk kustīgākajiem, bija tieši laikā, lai labi sasildītos.

Nu lūk, jauns gads, jauns cēliens un meti ir iemesti, lai šis gads mums būtu ražīgs, bērn zinātkāri un visi būtu vēl laimīgāki, priecājoties par to, kas mums ir, kas mums būs!

Ķuzu,ķuzu, vizu, vizu!

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *