Rubrikā “Mūsu lepnums”- Dārta Zvīgule

Dārta, Tu esi viena no pirmajām mūsu skolas absolventēm. Pastāsti, lūdzu, kad un cik ilgi Tu mācījies Ikšķiles Brīvajā skolā?


Mācības Ikšķiles Brīvajā skolā uzsāku skolas pašā pirmajā mācību gadā,- 2010. gada 1.septembrī. Tad man bija tikai seši gadi, un klasē mēs bijām trīspadsmit bērni. Brīvajā skolā pabeidzu 6. klasi.


Kādas ir Tavas spilgtākās atmiņas par skolas gaitām?
Tādu ir daudz. Liela daļa aktivitāšu norisinājās ārā, kas man kā mazam bērnam bija ļoti interesanti. Vislabākā dienas daļa bija āra pauze, kad varējām skraidīt apkārt un būvēt apstādījumos “bāzes”. Lieliskas atmiņas ir no dažādiem pasākumiem. Mārtiņdienas tirdziņi ar daudziem pašu taisītajiem gardumiem, kā arī daudzveidīgas, interesantas ekskursijas. Ziemassvētkos tika iestudētas garas ludziņas, kurām visi gatavojās vairākus mēnešus.  


Kuri bija Tavi mīļākie priekšmeti un skolotāji?
Manas mīļākās skolotājas bija Benita, pie kuras sportojām, skolotāja Agnese, kuras mākslas nodarbības vienmēr gaidīju ar lielu prieku, un skolotāja Sabīne, pie kuras matemātika bija ļoti aizraujoša. 


Kur Tu mācījies pēc 6. klases? Vai juti lielu atšķirību ar saviem jaunajiem klases biedriem?
Pēc sestās klases trīs gadus es mācījos Ikšķiles vidusskolā. Bija citādāk, tomēr lielu atšķirību ar iepriekšējiem klases biedriem nejutu. 


Ir dzirdēts, ka cilvēki uzskata, – bērni, kuri mācījušies alternatīvajās skolās, nav spējīgi iegūt labu izglītību, iestāties labās vidusskolās un augstskolās. Kādas ir Tavas domas par šo?
Es uzskatu, ka tā nav patiesība. Tieši Brīvā skola un tās lieliskie skolotāji izveidoja pamatu tam, kur un kas esmu tagad.


Kas Tu esi šobrīd, ar ko Tu nodarbojies un kādi ir Tavi plāni?
Šobrīd mācos Rīgas Valsts 2. ģimnāzijā 11. klasē. Godīgi sakot, vēl neesmu izlēmusi par savu nākamo soli izglītībā. Ļoti vēlos aizbraukt un iegūt jaunu pieredzi ārzemēs.  


Vai vēl atceries savus Ikšķiles Brīvās skolas draugus, ko viņi dara, kur mācās vai studē?
Protams, atceros! Ar viņiem kopā tika izveidotas lieliskas atmiņas. Ar Emīliju kopā esam mācījušās līdz desmitajai klasei trīs dažādās skolās. Šogad Emīlija ir apmaiņas programmā Francijā. Leo, ar kuru mācījos visus Brīvās skolas gadus, šo gadu arī pavada Francijā apmaiņas programmā. Uzturu kontaktu arī ar pārējiem absolventiem, dažreiz visi satiekamies, uzrīkojot klases vakarus vai aizejot kopā uz kino.


Kas ir galvenais, ko iemācās bērni Ikšķiles Brīvajā skolā?
Vienmēr atcerēšos, ka jāizturas ar cieņu pret visu. Pret sevi, pret draugiem, pret nepazīstamiem cilvēkiem, pret dzīvniekiem un pret dabu. Svarīgi jau mazam uzsākt kaut ko pašam, piemēram, iekopt savu dārziņu un uzturēt to, un nekad neaizmirst savu māksliniecisko pusi.   


Tavs ieteikums bērniem, kuri šobrīd mācās mūsu skolā?
Izbaudiet visu, ko jums dod! Āra pauzes, brīvo laiku, dārzu, ko paši varat kopt, un jaukos skolotājus! 

Paldies, un lai top.

Dārtai ir hobijs- cept kūkas.

#BrīvāSkola #LaimīgiBērniMācāsLabak #MusuLepnums