Dzīvojam saskaņā ar Saules kalendāru

Būsi pamanījis, ka mūsu Ikšķiles Brīvā Skola dzīvo saskaņā ar Saules kalendāru, un mēs svinam svinamās gadskārtas: Meteņus, Lieldienas, Ūsiņus, Jāņus, Jumjus, Apjumības, Mārtiņus un Ziemassvētkus.

Latviskums mums dod spēku un iedvesmu, tas palīdz labāk orientēties pasaulē, labāk saprast sevi un citus. Mums ir svarīgi, ka bērni zina un saprot, ko mēs svinam latviešu gadskārtas svētkos. Kopā ar viņiem mēs atklājam mūsu ģimenēs pazaudētās paražas un radām jaunas, mūsdienām piemērotas un latviskumā sakņotas tradīcijas.

Saules gads ataino mūžīgo dzīvības uzplaukuma, norieta un atkal atjaunotnes ritu. Saule ir radītāja, gaismas un dzīvības devēja, tāpēc senie latvieši dzīvoja vadoties pēc Saules.

• PAVASARIS – iesākas ar Meteņdienu, laikmeta vidū svin pavasara saulgriežus – Lielo dienu jeb Lieldienas (diena un nakts vienādā garumā);

• VASARA – iesākas ar Ūsiņdienu, laikmeta vidū svin vasaras saulgriežus Jāņus (gada garākā diena, īsākā nakts);

• RUDENS – iesākas ar Māras dienu, laikmeta vidū svin rudens saulgriežus Jumjus jeb Apjumības (diena un nakts vienādā garumā);

• ZIEMA – iesākas ar Mārteņdienu, laikmeta vidū svin ziemas saulgriežus – Ziemassvētkus (gada īsākā diena, garākā nakts).

Ieskaties saules kalendārā, foto no Marasloks.lv

#BrīvāSkola#LaimīgiBērniMācāsLabāk 

Atbildēt

Jūsu e-pasta adrese netiks publicēta. Obligātie lauki ir atzīmēti kā *